2 become 1

2 become 1
my moments,,,

Tuesday, 11 February 2014

Tekanan darah ku telah melambung naik ....naik..naik...(hypertension during pregnancy)

Sabtu lepas masa normal check up..tiba- tiba dr kata..."Tingginya darah tekanan awak nie..hermm blh tak saya warded kan awak utk monitoring purpose" ..So apa lagi tiba tu jantung ku mcm dup..dap..dup..dap..."Plus dr kata baby mcm x membesar ja dlm these 3 weeks." lagi lah aku takut..mmg cuak time tu takut apa2 jadi..

So as the result, kenelah admitted ke ward at Salam Hospital Senawang, Seremban, for three days monitoring purpose. But seriuouslah aku mmg puas ati gilos ngan layanan nurse dan dr kat situ. My caring and lovely yg menjaga aku adalah Dr.Alinawati , which dr nie baru je transfer dr Hospital seremban and seriously i just adore the way she taking care and explain everything to you.

Doc explain lah what is hypertension during pregnancy and what it is difference between normal hypertension and during pregnancy.Basically hypertension nie, will mostly likely attach baby as..normally sapa yg ada hypertension nie , placenta dier x dapat supply enough nutrient and blood to baby.But alhamdullilah to my case, doc kata semua still under control cume kene close monitor. But masa kat hospital still kene ambik 2 kali dos cucuk utk, stimulate lung development kat baby in case , darah aku naik tinggi dan aku kene bg deliver kat baby at any time. dos ubat tu mmg sakit..but bila fikir utk baby- tahan jelah..janji baby sihat.

So now is my game plan towards our health development..

1) Now Week 34 so - doc advice cuba nak aku tried delivery by the most weeks 38 ( doc kata kalau ada hypertension nie x dpt nak tggu ke week 40- takut ada problem- ok doc patik ikut ja).

2) kurangkan stress ( part nie mmg lemah sbb masa kat hospital pon kepala aku dok sibuk pikir pasal koja - takut koja x siap )..but utk baby kene ikut..so shieela adhere to it like gummy.

3) minum air banyak 8 glass = estimated 2 liter.. nie kacang je but yg x kacang nak cari toilet.

4) tambah makanan yg ada protein- hermm kene main guggle nie nak tgk makanan jenis apa nie.

5) dan yes..kene pack baju- hari tu pack tuk brg baby je but now baju mak baby sekali pon kene sekali..heheehh
bilik kat hospital..hehe ada 2 katil sbb suruh Mr husband teman sekali.. :P

Lunch first -day

Lunch - second day..mcm mn nak kurus kalau lauk kat hospital pon sodap2 mcm nie..

7 comments:

  1. take care k.shiela, insyaallah everything ok punya lah. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks eta...hope for the best..amin...:)..hehee

      Delete
  2. Semoga dipermudahkan urusan bersalin semuanya. InsyaAllah. Amin.

    ReplyDelete
  3. sama kes aku dulu..Pre-eclampsia. Dun worry,everything will be fine. Insyallah..

    p.s amboi gambaq hat menu sambal ikan besaq tu.Aku pun terlioq. Makan2..lps ni kena pantang.hehe!

    ReplyDelete
  4. Ok tq beb. Hehhe ko tgk pic terliur so bayangkan aku yg dok tgk real life.. Hahah mmg aku bedal lah tanpa rasa malu2 lagi.. Kesian kat ujang, first time pusing nasi dan ikan penuh lagi , toleh kali 2 tgk dah clear.. Hahahah

    ReplyDelete

  5. شركة المثالية للتنظيف

    شركة المثالية توفر علي ربة المنزل عناء التنظيف، والمواظبة علية بإستمرار، خصوصا وأن ربة المنزل الآن يكون عليها مهام كثيرة شاقة ولا يكون لديها مساحة من الوقت للقيام بمهام التنظيف، وليس فقط التنظيف هي من مهام الشركة بل أن الشركة أيضاً تُقدم مجموعة مُختلفة من الخدمات الأخرى التي تخدم راحة عُملائها، بالإضافة إلي تقديم مُستوي عالي من الكفاءة في تنفيذ الخدمة.
    خدمات شركة المثالية:
    ولأن شركة المثالية تقوم علي راحة عُملائها في تقوم بتوفر مجموعة مُختلفة من الخدمات مثل:
    • تنظيف الستائر.
    • تنظيف المفروشات.
    • تنظيف السجاد والموكيت.
    • تنظيف الكنب.
    • تنظيف المجالس.
    • مُكافحة الحشرات.
    • رش مُبيدات.
    • تسليك مجاري.
    حيثُ أن لدينا مجموعة من أكفأ العمُال والأيدي العاملة، بالإضافة إلي اننا يوجد ليدنا أحدث أنواع الأجهزة والماكينات التي تُساعدنا في عملنا، بالإضافة إلي أن المساحيق المُستخدمة في عمليات التنظيف نقوم بإستيرادها من الخارج، وهي مُصرحة من وزارة الصحة ولا ضرر عليها.
    كما أن شركة المثالية تستقبل تليفونات عُملائها علي المدار اليوم لإستقبال طباتهم وإستفسارتهم بإستمرار.
    عزيزي العميل نُحاول أن نوفر لك جميع ما تحتاج إلية، علاوة علي ان أسعارنا لا تقبل المُنافسة.

    ReplyDelete